Objev - ve čtyřiceti letech :-)

Jak na ty hodiny? 

 

hodiny přehled

 

 

To, že na hodinách, které nám visí v kuchyni, je jen dvanáct hodin a ve skutečnosti jich je dvacetčtyři může být pro nezralý dětský mozek krapet nepochopitelné. U nás to celkem dlouho bylo. Ale já jako lehce ležérní domškolácká matka jsem to neřešila a čekala, až na to přijdou samy. 

 

Ale dnes v záchvatu pocitu mé neschopnosti z mé domácí učitelské funkce jsem se rozhodla, že budeme hrát mou hru Já mám, kdo má? Hodiny tak dlouho, dokud kolečka do sebe nezapadnou v to pomyslné "AHA". Hráli jsme dvě hry - pak to bliklo. A pak ještě další čtyři - protože pak to bavilo :-)

 

Když jsme doma ve skromném rodinném kruhu (já + 2 školáci), tak si rozdáme karty z jedné hry (23 karet). Když chceme hrát s pocitem napětí, jak to dopadne a taky na vítězství..... vyřadíme poslední kartu ze hry.

 

!!! POZOR !!!

Vítězem u nás doma se stává hráč, který se nejdéle udrží ve hře,

nikoli ten, který se zbavil první všech karet.

Tohle řešení vřele doporučuji.

 

Princip hry je jednoduchý, ale procvičovací potenciál obrovský :-)  Postupným dotazováním Kdo má...? vytváříte pomyslnou řadu karet, které na sebe navazují.

 

já mám kdo má hodiny

 

 

Při hře jsem načrtla tento obrázek pro vysvětlení digitálního času. V kruhu uprostřed jsou dopolední časy 00 - 12 a vnější kruh jsou odpolední časy 13 - 24. Čas 1 a 13, 2 a 14 - jsou tedy u sebe a to bylo na tom to supr zjištění.

 

 

hodiny přehled zodpovedna vyuka

 

Při hře s digitálním časem vždy děti rovnou převáděli do analogového času (Kdo má půl druhé?). Já naopak pokládala otázky (Kdo má 14:30)? Super je, že během hry si to procvičíte tolikrát, jako byste vyplňovali stoh pracovních listů. Ale je to sranda. 

No a pak přišla chvíle, kdy syn vykřikl: "Jo aháááá - to je dobrý. Vlastně dopoledne jsou všechny všechny ty čísla co jsou DO POLEDNE (do dvanácti či oběda) a odpoledne jsou OD POLEDNE. To je dobrý."

A teda já ve svých čtyřiceti letech říkám: "Wow, to je vážně dobrý." 

Tak mě ten nákres nadchnul, že jsem sedla odpoledne k počítači a předělala to do použitelné formy i pro ostatní. A nyní hlásím do éteru, že si tento soubor můžete stáhnout přímo u hry Já mám, kdo má? Hodiny v Souvisejících souborech. 

 

 

hodiny přehled vyuka

 

 

 

A ti, kterým to tak wow nepřijde, musí bohužel zkousnout, že strávili teď dvě minuty čtením mého nadšení. 

 

Kačka :-) 

 

 

 

Zpět do obchodu