Práce s mapou

Až do teď byly pro mé děti  mapy španělskou vesnicí.  Ale beru to jako životní výzvu. Také se ve všech těch symbolech ztrácíte? 

Opravdovým turistickým špekem je znak pro lom a vodní mlýn. Oba vypadají jako sluníčko, ale mají odlišný počet paprsků a trochu jiný tvar. Takže si jdete přírodou natěšení na klapot mlýnského kola a skončíte v obří díře. Zážitek. 

 

Turistické značky pro vodní mlým a lom

 

Jako rodiče máme ohromnou moc tohle změnit. Víte jak? Naučíme to děti! A když se vám za stromy odkryje výhled na vyprahlý lom, máte to alespoň na koho svést :-)

Vymyslela jsem pro ně (a pro nás) průvodce světem mapových značek (nebojte, „sluníčko“ tam opravdu není), kterého můžete využít právě v nepříznivém počasí. V pohodlí pokojíčku nebo obýváku se naučíte nejen jednotlivé značky, ale i orientaci podle světových stran. 

 

výlet s mapou 

 

 

Základem výletu je arch velikosti A4 se symboly, ke kterému patří 35 malých kartiček na kroužku, aby se malým turistům nepoztrácely. Na nich je zadání cesty, která vždy začíná na symbolu modrých otisků bot. Pro malou nápovědu slouží kompas vlevo. 

 

 

Hru snadno převedete i do okolí vašeho domu. Stačí vytisknout jednotlivé značky ve větších velikostech (tady je máte)  a rozmístit je v přírodě podle zadání na malé kartičce. Díky tomu dojde i na téma: Jak pracovat s kompasem a určování světových stran.

 

mapa pro děti

 

Anebo můžete nechat celou kreativitu na malých turistech. Děti budou určitě nadšené, kdyby mohly trasu připravit pro vás dospělé. Než to venku vymyslí, stihnete i teplé kafe. 

 

aktivity s mapou

 

 

Virtuální výlet. “Jakými směrem půjdeš od skály k rozhledně?” "No přece na sever a pak na východ."

Zapeklité cestičky. Máte dojít nejkratší cestou (co nejméně kroků) z koupaliště ke křížku. Půjdete kolem kostela nebo to vezmete přes bažinu? 

Klikatice. Překleslete zadání směrů z několika kartiček do čtvercové sítě. Dítě pak kartičky vašich klikyháků přiřadí. 

 

 

turistické značky 

 

Když už znát světové strany a topografické značky, můžete využít běžnou turistikou mapu. Najdete dvě značky na mapě a zjišťujete v jakém směrovém vztahu jedno místo k druhému je. Například zřícenina Slukoslav je západně od Milešovky. 

 

 

práce s mapou

 

Máte-li k dispozici více dětí, uspořádejte soutěž. Kdo objeví nejvíc cest od rozhledny k restauraci, aniž by šel kolem hradu, nemocnice a kempu? 

Nebo využijte vytištěné velké značky, ukazujte je dětem a kdo uhodne, získává bod. 

Díky topografickým značkám také můžete trénovat paměť. Zadání – co vše potkáš cestou z nádraží na koupaliště? 

Možností, jak využít Výlet s mapou je spousta a pokud vás něco nového napadne, podělte se s ostatními prostřednictvím Instagramu @zodpovědná výuka. 

 

Základ na výlet již máte v malíčku. Ono totiž není žádné umění si v mobilu zapnout navigaci, ale jít postaru podle turistických značek a mapy. 

Potkáme se v lomu? :-) 

Zpět do obchodu