15 tipů, co se stovkovou tabulkou

Využíváte stovkovou tabulku? Víte, jak na ni?
Zkusím vás dnes překvapit, kolik možností učení se v ní skrývá. Stovková tabulka je řada čísel uspořádaná po desítkách v řádcích – od 1 do  100.

Na některých stránkách se můžete setkat se stovkovou tabulkou do 120. Je to proto, že děti vnímají číselnou řadu tak, že pro ně někde končí. Často jsou zažitá čísla 10, 20 a 100. Tedy pravděpodobná odpověď na otázku: „Co je po 100?“ je: „200 ,nebo 110.“ Pro děti tak může být jednodušší, pokud vidí pokračování číselné řady. Přechod přes 100 jim pak přijde automatický a přirozený. A nezastavují se při počítání na stovce. Tak jsem pro vás připravila rovnou obě varianty. Stáhněte si, vytiskněte a můžete začít.

 

 

1.PRÁZDNÁ STOVKOVÁ TABULKA. Do nevyplněné stovkové tabulky napište na správná místa několik čísel. Doplnit zbytek je ta pravá výzva. Pokud si nechcete prázdnou tabulku vyrábět, stovková tabulka prázdná.

 

2.PROUŽKOVANÁ. Vytiskněte si prázdnou stovkovou tabulku na bílý papír a vyplněnou tabulku na barevný papír. Barevnou tabulku rozstříhejte na vertikální pásky. Dítě přikládá pásky na příslušné místo v prázdné stovkové tabulce. Když čte čísla nahlas, vklouzne tak do počítání po desítkách.



 

3.PUZZLE. Stejný princip jako u proužkované. Jen nestříháte proužky, ale různé tvary. Obtížnost si tak volíte sami dle svého uvážení – čím více nastříhaných částí, tím je úkol obtížnější. Zpočátku je lepší přikládat jednotlivé puzzle na vyplněnou stovkovou tabulku, pak na prázdnou.

 

 

 

4.SKÁKÁNÍ. Ve stovkové tabulce skáčete tužkou po číslech. Čísla přeskakujete například po 2 či po 3. Začínejte na různých číslech, nemusíte vžy od 1. Jedná se vlastně o opakované sčítání.

 

5.FINANCE. Když moje děti měly v oblibě sčítání mincí, využili jsme také stovkovou tabulku. Z pytlíčku s mincemi vytáhnete náhodně nějaké kusy. Sečtete je a položíte na příslušné políčko v tabulce.

 

 

 

 

6.KOSTKOVANÁ. Dva hráči hrají proti sobě. Házejí střídavě kostkou a připočítávají hozené číslo ke svému současnému umístění ve stovkové tabulce. Kdo první dosáhne 100 / 120, ten vyhrál. Lze hrát i obráceně a je to hodně zajímavé. Začnete na čísle 100 / 120 a po hodu kostkou čísla odčítáte. V tomto případě vyhrává ten, kdo první dojde k číslu 1.



7.MÉNĚ – VÍCE. Pro tuto aktivitu můžete využít kříže, které můžete vystříhat a vlepit do sešitu. Vpíšete doprostřed libovolné číslo ze stovkové tabulky. Pak už je na dítěti, jak doplní čísla: o 10 méně / více a o 1 méně / více¨

 

8.SUDÁ – LICHÁ. Vybarvěte sudá a lichá čísla v tabulce odlišnými barvami

 

9.NÁSOBENÍ. Označujte (například razítkem) násobky konkrétního čísla

 

10.TAJNÉ ČÍSLO. Znáte hru, kdy si myslíte něco, ostatní se vás ptají a vy odpovídáte ano / ne. Zkuste si myslet číslo. Anebo něco složitějšího ???? Vyberte si číslo a dejte takové indicie, aby ho dítě poznalo. Například: „Obsahuji číslici 5. Jsem sudé číslo. Jsem dělitelné 6. Co jsem?“ Případně to můžete vzít obráceně a hrát hru ANO/NE. Hádající pokládá dotazy a vy odpovídáte. Pokud nechcete indicie vymýšlet, přiipravila jsem je pro vás tady.


 

11.ZAOKROUHLOVÁNÍ. Vybírejte libovolná čísla a zaokrouhlujte je na desítky. Využijte k tomu návodný list z obrázku.

 

 

12. KOSTKOVANÁ – NÁSOBENÍ. Dva hráči hází dvěma kostami a součin čísel zakreslí do tabulky. Postupně se posunují k cíli (číslu 100 nebo 120). Poznáte, který z hráčů se přepočítal?

 

 

13. TAJNÝ OBRÁZEK. Můžete využít připravené obrázky ve stovkových tabulkách nebo si vymyslet svoje. Postup je takový, že vybarvujete čísla, která jsou výsledkem zadaných příkladů. Tedy vypočítáním a zakreslením vzniká tajný obrázek. Můžete pořídit tady


 

14. ŠIPKY. Tohle je výborná věc na trénování pohybu ve stovkové tabulce. Zvolte číslo a potom se pomocí šipek přemístěte k jinému číslu. Jaké je to číslo? Tato aktivita je k dostání tady


 

15. SVĚTOVÉ STRANY. Stejný princip jako u šipek lze ztížit. Pohybujte se po stovkové tabulce podle světových stran. Vyberte libovolné číslo a běžte jednou na západ, jednou na severo-východ. Zkrátka jednou sem a jedno  tam. A kdo má rád výzvy, zkusí to jen v hlavě – bez stovkové tabulky ???? Příklady se světovými stranami seženete tady


 

 

 

A přidávám ještě samostatný tip – udělejte si vlastní knihu – vše pěkně pohromadě

MOJE KNIHA: STOVKOVÉ TABULKY


 

 

 

A pokud se chcete posunout dál…. tak stovkové tabulky s úkoly od 1 do 1000 najdete tady.

STOVKOVÉ TABULY 1 - 1000 



pracovní listy pro číselnou řadu 1 - 1000

 

 

STOVKOVÁ TABULKA - DOPLŇOVAČKY 

stovková tabulka doplňovačky

 

 

STOVKOVÁ TABULKA - SKRYTÁ ČÍSLA

STOVKOVÁ tabulka skrytá čísla

 

 

 

Stáhněte si zdarma: STOVKOVÁ TABULKA - JÁ V ČÍSLECH

stovková tabulka já v číslech

 

 

 

A pokud chcete mít vše v jednom jednodušše a najednou :-)

STOVKOVÉ TABULKY: KOMPLET

stovková tabulka komplet

 

 

 

Zpět do obchodu